Hoe werkt een ETF - Gratis informatie – dejongebelegger (2024)

Hoe werkt een ETF - Gratis informatie – dejongebelegger (1)

Inhoudsopgave verberg

1.Wat is Indexbeleggen

2.Kosten van indexbeleggen

3.Populaire ETF’s

4.Populaire aandelenfondsen

6.Kosten van ETF’s

7.Zelf een ETF samenstellen

8.Hoe werkt een ETF

9.Interessante ETF 2021

Regelmatig krijg ik de vraag wat is een ETF? Of hoe werkt een ETF? Op deze pagina ga ik je dat precies uitleggen. Om een goed beeld te schetsen, zal ik eerst uitleggen waar de afkorting voor staat. ETF staat voor Exchange-Traded Fund. Ook wel een Indextracker of gewoon Tracker genoemd.

Een ETF is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Met een ETF kan je eenvoudig gespreid beleggen in een bepaalde index, zoals de AEX of in bepaalde bedrijfssectoren of thema’s (zoals schone energie), hier later meer over.

Als je een bepaalde ETF aankoopt, koop je op een simpele en snelle manier, fracties van alle aandelen die in een bepaalde index zitten.

Wat is Indexbeleggen

Bij Indexbeleggen koopt de fondsmanager aandelen in exact dezelfde verhouding als in de bepaalde index. Veel beleggers kiezen tegenwoordig voor fondsen die een index volgen. Passieve beleggingsfondsen die een bepaalde index volgen, worden ETF’s, Indexfondsen of Trackers genoemd.

Als belegger heb je de keuze tussen actieve en passieve beleggingsstijlen. Met actief beleggen probeer je de benchmark (resultaten van een index of concurrenten) te verslaan. Een nadeel van een actieve strategie is dat het risicovoller is. Dit gaat echter gepaard met een mogelijk hoog rendement, maar ook een hoog risico.

Met een passieve beleggingsstijl probeer je als belegger een even goed rendement te behalen als de benchmark. Dus hoe werkt een ETF? Op een passieve manier.

Kosten van indexbeleggen

De samenstelling van een index verandert meestal één of twee keer per jaar. Een indexfonds hoeft dus alleen bij een verandering van de samenstelling aandelen te kopen of te verkopen. Het kostenvoordeel dat hierdoor ontstaat, speelt bij deze fondsen een belangrijke rol.

Actief beheerde fondsen hebben vaak een jaarlijks kostenniveau dat vaak rond de 1%-punt hoger is dan dat van passieve fondsen. De kosten van actief beheerde fondsen liggen namelijk rond de 1,5%. Terwijl de kosten van passieve fondsen vaak slechts rond de 0,4% liggen.

Om achter de kosten van een bepaald indexfonds of ETF te komen, kan je kijken op bijvoorbeeld Morningstar. Vaak krijg je als je het ISIN (International Securities Identification Number) opzoekt op Google een hoop informatie en als één van de eerste hits de website van Morningstar. Alles wat op de beurs verhandeld wordt, heeft zijn eigen unieke ISIN.

Populaire ETF’s

Je hebt verschillende populaire ETF’s. De ETF’s waar ik in beleg kan je hier vinden: Mijn aankopen voor 2021. Momenteel bezit ik naast de ETF’s die ik in dat artikel noem, ook nog de volgende ETF’s:

Hoe werkt een ETF - Gratis informatie – dejongebelegger (2)

Vooralsnog heb ik alleen ETF’s op DEGIRO en de ETF: iShares Automation & Robotics Theme ETF op BUX Zero.

Zoals je waarschijnlijk al weet kan je bij DEGIRO één keer per maand gratis ETF’s kopen uit de kernselectie, zonder dat je hier transactiekosten over hoeft te betalen. Lees er hier meer over. Bij BUX Zero betaal je geen transactiekosten over ETF’s als je kiest voor een “zero order”. Als je kiest voor een “market order” betaal je €1,- wat ook niet heel duur is, hiermee ben je vaak een stuk goedkoper uit dan een ETF buiten de kernselectie van DEGIRO. Kijk hier voor de volledige tarieven en claim je eerste aandeel, helemaal gratis!

Hoe werkt een ETF - Gratis informatie – dejongebelegger (3)

Populaire aandelenfondsen

Populaire aandelenfondsen of beleggingsfondsen in aandelen bestaan vaak uit geografische aandelenfondsen, zoals de AEX of de DOW JONES. Geografische ETF’s zijn aandelenfondsen die beleggen in aandelen uit een bepaald land, regio of wereldwijd.

Hiernaast heb je ook bedrijfstakfondsen of sectorfondsen, die alleen aandelen bevatten uit een bepaalde bedrijfstak of sector. Bij dit soort fondsen wordt vaak onderzocht welke bedrijven het beste presteren, waarna deze worden opgenomen in het fonds. Een voorbeeld hiervan is de VanEck ESPO, gericht op de Esports-sector.

De kosten worden duurder, naarmate een fonds specifieker wordt. Dit komt omdat er meer onderzoek moet worden gedaan.

Vervolgens heb je nog themafondsen, dit zijn fondsen die profiteren van een structurele trend, een bekende is groenbeleggen. Hier komen alleen aandelen van bedrijven in terecht, die voldoen aan bepaalde, vooraf gestelde eisen. Zo wordt er onder andere gekeken naar hoe er om wordt gegaan met de belangen van al zijn stakeholders (alle partijen die betrokken zijn bij het bedrijf).

Voor steeds meer mensen worden dit belangrijke factoren, in ieder geval voor mij, voordat zij een ETF aankopen. Zo kan je kijken naar de betrokkenheid van ETF’s bij bijvoorbeeld kinderarbeid, kernenergie en wapenhandel. Dit is vaak online te vinden, zoals je hieronder kan zien. Deze informatie komt van de site van iShares zelf.

Hoe werkt een ETF - Gratis informatie – dejongebelegger (4)

Verder zijn fondsen nog onder te verdelen op de grootte van de onderneming. De meeste fondsen bevatten overwegend beursgenoteerde ondernemingen, de zogenoemde large caps. Maar er zijn ook fondsen die beleggen in kleine, vaak snel groeiende ondernemingen, de zogenoemde small caps. Je raadt het al, ook dit kan je terug zien op Morningstar. Op de onderstaand afbeelding is de verdeling van een fonds te zien, die voornamelijk bestaat uit grote bedrijven (large caps) met waarde-aandelen.

Hoe werkt een ETF - Gratis informatie – dejongebelegger (5)

Populaire waarde- en groei ETF’s

Wat tegenwoordig ook steeds populairder wordt, zijn fondsen die beleggen in small caps. Deze bestaan voornamelijk uit waarde- en/of groeiaandelen. Waarde-aandelen zijn aandelen van bedrijven die geen grote investeringen doen. In plaats daarvan kiezen zij ervoor om een aantrekkelijk dividendpercentage uit te keren aan aandeelhouders. Vaak is er op waarde-aandelen maar een lage koers-winstverhouding te behalen. Sectoren die over het algemeen hoge dividenden uitkeren zijn de financiële- en energiesector en zogenoemde nutsbedrijven.

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die meestal hard groeien en het grootste deel van hun winst herinvesteren in ontwikkeling. Deze aandelen hebben vaak een hoge koerswinstverhouding, maar betalen geen tot weinig dividend. Je moet hier vooral denken aan aandelen binnen de IT, de ICT en het internet. Groeiaandelen schommelen vaak sterk van koers en zijn vergeleken tot waarde-aandelen een stuk risicovoller.

Als je wilt indexbeleggen of voornamelijk wilt beleggen in ETF’s, kan het interessant zijn om in verschillende van de bovengenoemde categorieën van beleggingsfondsen te gaan beleggen.

We zijn bijna aan het einde van “Hoe werkt een ETF”, de kosten zijn natuurlijk ook belangrijk om te bekijken.

Kosten van ETF’s

Beleggen in beleggingsfondsen is natuurlijk niet gratis. Instellingen die ETF’s op de markt brengen zoals iShares of Vanguard berekenen hun kosten door aan klanten. Je kan hierbij aan verschillende kosten denken, zelfs marketingkosten. Zo geeft iShares bijvoorbeeld het meeste uit aan marketingkosten van alle grootste aanbieders van ETF’s. iShares is echter ook de grootste partij die ETF’s uitbrengt.

Kosten zijn vaak moeilijk te achterhalen, al helemaal voor particuliere beleggers. Ze worden betaald vanuit de beleggingen en hebben direct invloed op het rendement. Doordat kosten op deze indirecte manier in rekening gebracht worden, hebben veel beleggers hier weinig oog voor.

De regelgeving omtrent betrekking tot transparantie van kosten wordt echter wel steeds strenger. Zo is er sinds 1 januari 2014 een provisieverbod voor het verlenen van beleggingsdiensten. Advies- en bemiddelingskosten moeten direct bij de belegger in rekening worden gebracht. Vroeger was het niet gek als een adviseur provisie kreeg van de uitgevende instelling van de beleggingsfondsen. Tegenwoordig moet een adviseur gelukkig handelen uit het belang van de klant.

Zelf een ETF samenstellen

Ben jij na het lezen van al deze informatie helemaal enthousiast over ETF’s? Dan heb ik misschien iets leuks voor je, waar ik zelf laatst pas ben achter gekomen.

Je hebt namelijk een leuke feature opTrading212. Met deze feature kan je zelf “schrijven” maken. In feite houdt dit in dat je zelf aandelen (of zelfs ETF’s) kan kiezen en er je eigen schrijf van kan maken. Je kan hierbij zelf de grootte van de posities (minimaal 0,5%) van deze aandelen of ETF’s bepalen in jouw zelf samengestelde schrijf. Door een schrijf te maken creëer je eigenlijk je eigen, zelfgemaakte ETF.

Let wel op; je eigen schrijf maken kan best tijdrovend zijn, dus als je hier geen zin in hebt snap ik dit ook heel goed. Je kan natuurlijk ook gewoon altijd schrijven bekijken en kopiëren van andere beleggers. Heb je zelf meer tijd voor andere dingen.

Hoe werkt een ETF

Dit was alweer het einde van “Hoe werkt een ETF”. Wil jij nog meer leren over beleggen en/of financiële markten, kijk dan eens bij mijn paginaBoeken. Up-to-date blijven van al mijn posts kan via Instagram.

Bespaar jij trouwens al op online aankopen? Zelf bespaar ik zo’n €300,- per jaar door gebruik van cashback websites!

Interessante ETF 2021

Wil je weten welke ETF’s ik aankoop voor 2021? Kijk dan eens op mijn pagina:Mijn aankopen voor 2021. Hier deel ik vijf ETF’s voor 2021 en 3 interessante aandelen voor 2021, met onderbouwing!

4.9/5 - (7 stemmen)

Hoe werkt een ETF - Gratis informatie – dejongebelegger (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6302

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.